Coaching

Coaching is een systematische werkwijze waarmee je toewerkt naar een, door jezelf vooraf opgesteld, doel. De coach ondersteunt en begeleidt je tijdens dit proces. Gedurende het coachtraject word je op een gestructureerde manier aangezet tot het ontwikkelen van effectief gedrag om jouw doelen (eerder) te bereiken, waardoor je meer bewegingsvrijheid creëert. 

Tijdens coaching gaat het om
bewustwording en het verkrijgen van inzichten. Dit kan soms hard werken zijn en soms ook confronterend, verwarrend of frustrerend. Het vraagt je om je bereidheid om ook eens buiten je comfort zone te treden. Jouw coach denkt met je mee en jij ontdekt jouw persoonlijke aanpak.

Wat is coaching bijvoorbeeld niet:

Tijdens coaching wordt niet een probleem voor jou opgelost.
Er wordt geen quick fix aangeboden
Het is niet bedoeld om je gelijk te halen

Toegepaste methoden

In de coachingstrajecten maak ik gebuik van methoden met wetenschappelijke onderbouwing zoals:

  • ACT (Acceptance & Commitment Therapy) (Grondlegger Steven Hayes)
  • Krachtgericht en talentgericht coachen (Fred Korthagen en Ellen Nuijten)
  • Systemische coaching bij Stress- en Burn-out (Annita Rogier – VESB)

Deze coachingsvarianten zijn mogelijk:

1. Coaching op locatie.
Deze traditionele vorm van coaching houdt in dat we een afspraak maken op een bepaalde coachlocatie bij jou in de buurt waar we in een coachruimte, 1 op 1, aan de slag gaan. Er zijn diverse locaties in de Regio Den Haag, Westland, Delft en Rotterdam. Neem contact op voor de dichtstbijzijnde locatie bij jou in de buurt. Tevens is het mogelijk om bij jou “aan de keukentafel” coaching te volgen, wel zo prettig is je weinig energie hebt en die bij voorkeur besteed aan de coachsessie en niet aan het reizen.

2. Online coaching (e-coaching)
Deze nieuwere vorm van coaching verloopt via internet. Je hebt dus een computer en internetverbinding nodig. Deze manier zorgt voor een tijdsbesparing omdat je niet naar locatie hoeft te komen. Tijdens de Corona-periode heb ik veel ervaring opgedaan met online coachen. Ik heb gemerkt dat veel mensen die deze manier van coachen prettig vinden, ook degene die het in het begin wat argwanend bekeken. Een voordeel naast de energie en tijdbesparing omdat je niet hoeft te reizen, is dat je in je eigen vertrouwde veilige omgeving zit. Er zijn 2  online coachingsvormen  mogelijk:

  • Videocalling . Je ziet elkaar en spreekt met elkaar, schriftelijke informatie, filmpjes en andere ondersteuning kan eenvoudig gedeeld worden tijdens de gesprekken.
  • e-mail coaching. Dit is een vorm van schrijfcoaching en is vaak wat intensiever wat betreft frequentie (denk aan een aantal keer per week contact via de mail).

3. Wandelcoaching
Op het prachtige brede strand tussen Hoek van Holland en Den Haag, vertrekkend vanuit strandopgang Molenslag – Monster, of strandopgang Karel Doormanweg, Ter Heijde, gaan we wandelend aan de slag. Het is aangetoond dat een natuurlijke omgeving leidt tot stressreductie. Verder wordt het vaak als prettig ervaren dat je niet constant het idee hebt dat je iemand aan moet kijken. Wanneer je stress of spanningen ervaar dan kunnen de vrijgekomen stresshormonen meteen omgezet worden in actie, namelijk het wandelen, en zullen deze eerder afgevoerd worden. Voordelen genoeg dus aan wandelcoaching. Uiteraard is het noodzakelijk dat je gekleed bent op het weer dat zich op dat moment aandient

4. Blended coaching
Dit is een mix aan coachvormen als hierboven geschreven. Je kiest dus voor het beste van allemaal. Het kan de voorkeur hebben om niet slechts voor 1 variant te kiezen maar een combinatie samen te stellen. Tijdens de intake zal uitgebreid besproken worden, wat de meest passende vorm is voor jou, rekening houdend met je voorkeuren en de coachvraag die je hebt. Ook tijdens het coachingstraject is er ruimte om, in overleg,  over te stappen van een vorm naar een andere vorm.